Meteen naar de inhoud

Verlichting

hanglamp

Goedkope lampen

Bekende winkels die verlichting aanbieden voor een lage prijs zijn de bouwmarkten (Praxis, Gamma, Karwei), Kwantum, Leen Bakker en de Ikea. Action heeft mooie aanbiedingen van solar tuinverlichting die elders vaak het dubbele kost.

Design lampen

Design lampen vind je o.a in de online winkel van Fonq. Er is uitgebreide collectie design verlichting, design meubelen en accessoires. Bekende design merken zijn Luceplan, Driade, Artek, Cappellini, Lightyears en Flos. De Luceplan Hope hanglamp is het duurst en kost ruim 8.000 euro. Ook bij BOL.com kun je terecht voor design lampen. De QAZQA Magna hanglamp voert de lijst met exclusieve verlichting aan en heeft een doorsnee van 160cm. Het prijskaartje voor deze lamp is 4835 euro. De Brilliant Gekleurde led strip LUMA (zie foto rechts) weegt slechts 100 gram en meet 36cmx36cm. De prijs is 908 euro. Heel wat goedkoper zijn de slimme gekleurde lampen van het merk LSC die je op afstand kunt bedienen.

Ledlamp of spaarlamp?

Door een spaar- of ledlamp te kopen bespaart men veel geld. Het stroomverbruik is tot wel 80% minder dan van een traditionele gloeilamp.
Op een heel jaar kan er met 1 spaarlamp van 60 watt al gauw 10 euro uitbespaard worden t.o.v een gloeilamp. Ook heeft de spaarlamp veel langere levensduur. De laatste tijd heeft de spaarlamp er wel een grote concurrent bijgekregen: de ledlamp. In de praktijk gaat een ledlamp 20.000 tot 40.000 branduren mee, een spaarlamp 8000-15.000 uren en een gloeilamp 1000 uren. In een artikel op de Wikipedia is een tabel met daarin een prijsvergelijking tussen de drie lampen.

Als men 7 jaar lang de drie lampen 10 uur zou laten branden dan zou de gloeilamp €142 euro kosten, de spaarlamp €44 en de ledlamp €20. Andere voordelen van de ledlamp zijn dat ze kleiner zijn, in buitenverlichting goed functioneren en ook in sfeerverlichting gebruikt kunnen worden. Nadeel van de ledlamp is dat de prijs een stuk hoger ligt dan een spaarlamp. Omdat er veel webwinkels zijn stunten de winkels met prijzen en zijn er vaak leuke aanbiedingen.
Tuinverlichting
De meest veilige manier is tuinverlichting dat werkt op 12Volt. Behalve dat zwakstroom veiliger is bespaart men ook nog eens energie. Hiervoor heeft men een transformator nodig en laagspanningskabels. De kabels hoeven niet diep in de grond verwerkt te worden maar kunnen met aarde toegedekt worden.